Ketelstaal 16Mo3, basis voor unieke constructie

Tijdens de ontwikkeling van houtkachels is RENY op zoek naar een hoog rendement bij een steeds lagere emissie. De verbrandingstemperatuur van het hout speelt hierbij een belangrijke rol. Vandaar ook dat de belasting op de constructie van de brandkamer steeds verder toeneemt.
Bij het ontwerpen van deze brandkamers zijn natuurlijk de sterkte (vloeigrens) van het staal bij hoge temperaturen belangrijk, maar zeker ook het begrip kruip.
Kruip is in dezen de blijvende vervorming van het staal dat gedurende langere tijd belast wordt door hoge temperaturen. Bij staal speelt kruip een rol vanaf ongeveer 300°C. Kruip is ongewenst en een beperkende factor voor de levensduur van uw houtkachel.
De meeste kachelfabrikanten gebruiken het standaard constructiestaal S235, voorheen bekend als Staal-37 of Fe360. RENY heeft daarentegen gekozen voor een staalsoort uit de categorie ‘high temperature steel’. De officiële benaming is 16Mo3. Het wordt ook wel Ketelstaal genoemd, omdat het voornamelijk ontwikkelt is voor de ketelbouw en procesindustrie.
Om de verschillen in sterkte en kruip tussen beide materialen duidelijk in beeld te krijgen heeft onze materiaalleverancier ArcelorMittal voor de gelegenheid onderstaande grafiek samengesteld. Hierin is de maximale belasting, alvorens het materiaal vervormt bij een duur van 10.000 uur, afgezet tegen de gebruikstemperatuur.

De keuze van RENY voor Ketelstaal 16Mo3 is uniek in de kachelbranche en garandeert u als eigenaar van een RENY kachel de hoogste kwaliteit en langste levensduur.

Start typing and press Enter to search